Jayme Says…

Posts Tagged ‘Linkedin

Social media is definitely among us. It is taking over the way we communicate, the way we see things, and the way we think. It is very important as a PR practitioner to know what social media sites are at the top. Here’s a list of a few to get you started:

  • Twitter: This site is probably the most popular now. It is an instantaneous site where your posts go up and you get instant responses. This site can be used to advertise or to market your clients or products. It is very helpful to watch, just so you can see what different publics are interested in.
  • Facebook: This site became popular a couple of years ago. Facebook in my book is behind Twitter due to the different “upgrades” and changes they are making. Facebook makes it possible for advertisers to know who is supporting them by offering fan pages. Fan pages are set up so the client can see who is actually a fan of them or their product. This gives a better sense of connection because your Facebook page is more personal than Twitter.
  • Myspace: Although Myspace is declining, it is still booming for those who are pursuing a career in modeling or in the music industry. It is a way to get yourself seen because Myspace does allow for people to upload music and pictures and other things that helps in marketing themselves.
  • LinkedIn: This site is a professional site that is used in the pursuit of connecting with those in your career field or finding a job in your preferred career field.
  • Flickr: This site is for people who have taken a liking in photography, maybe not professionally, but people who like taking pictures. It allows them to join groups, post, and discuss different topics.

There are many more social media sites. This list is only the tip of the iceberg, but these are the most popular sites. It is a great advantage to anyone who can use these sites effectively. They can be used to enhance any brand, so familiarity is key.

For my informational interview, I chose to interview Mr. Leo Bottary. He was the only one from PROPENMic to respond to my interview request. I interviewed Mr. Bottary over the phone on Monday, October 26, 2009. We spoke briefly because he was at Midway Airport in Chicago waiting on his flight and having a meal with his colleagues. He gave a lot of helpful information as far as the PR field, and I am glad I chose to reach out to get his professional advice.

Mr. Bottary has his B.A in Political Science and German from Jacksonville University, his M.A in Strategic Communications and Leadership from Seton Hall University, and is working on his Ed. D in Organizational Leadership from Pepperdine University. He worked for a couple of companies and also headed his own PR firm called Bottary &Partners Public Relations. He’s now a private consultant and an adjunct professor at Seton Hall. He has been in the PR business for 25 years and this is what he had to say:

1.       What is a project that you worked on that you are proud of?

Ans: Well…there are a lot of things that I’m proud of, but if I had to narrow it to two…the first is helping Winn-Dixie Supermarket with the primetime live pricing issue. Customers were being charged differently than what was on the shelves.  Diane Sawyer actually did a 30 second blurb in support of Winn-Dixie so that was a success. I’m also proud of the New Orleans sponsorship by major league baseball, the Diamond of Dreams. This was ball park revitalization. This helped in reclaiming the neighborhoods because they were in rough neighborhoods.

2.       How important is writing in your career?

Ans: Writing is very crucial; it’s very high on the list. Good writers are people who know what they want to say and can say it effectively and persuasively.

3.       What are some tips that you would offer someone just starting off in PR?

Ans: Just to work on PR related skills…three come to mind as being the most important. First is writing, then you have to understand the tools available to you such as marketing tools, and also how do you communicate what your client wants.

4.       What do you do to keep current in the PR industry?

Ans: I keep social media around me. I follow people on twitter. I keep up with Regan Communications, and I read Paul Holmes’s writings.

5.       What do you wish you would have known before starting your career?

Ans: I tell my daughters this all the time…the more educated you are versus experienced is more helpful.

6.       Did your education prepare you for working in PR?

 Ans: Sure, political science gave me understanding as well as the ability to write.

 7.       How has PR changed since you entered the field?

Ans: Well, I entered the field 25 years ago. So now, there are more tools available. Tools are more available and they are expanding.

8.       Are you involved in any professional organizations?

Ans: No, because I didn’t find them particularly helpful.

9.       How many hours do you work a week?

Ans: That’s the luxury of being an independent consultant, I probably work 35 hours a week now. When I was running my own firm, I worked anywhere from 60 to 75 hours a week.

10.   Do you travel a lot?

Ans: I would say I am travelling 15-20 percent of the time.

**This is where our interview ended and I thanked him again for his time and also letting me interview him.

Mr. Bottary was very helpful and he is willing to help anyone in our field that needs his help. He wants to make sure that new PR representatives are educated in a number of areas versus just being trained in PR. And after talking to him, not only do I want to work in PR, I want to work with him. It was unbelievable how nice and helpful he was. I really enjoyed talking with him and I appreciated him allowing me to get a little snapshot of what his life is like. His modesty was great and he told me I could even use his picture.

To contact Mr. Bottary, go to his linkedin profile: www.linkedin.com/in/leobottary